FŰSZER KISOKOS

Gyömbér

A gyömbér a világ egyik legősibb fűszere, melyről az első kínai írásos emlékek több mint 4000 évesek. Feltehetőleg Indiából származik, de korán elterjedt egész Ázsiában. Neve a szanszkrit singabera szóból ered, ami szó szerint azt jelenti, hogy szarv alakú. Annyira kedvelt volt, hogy az ősi gyógyászati receptek 50 százalékában szerepelt az alapanyagok között. Az istenek […]

Tovább

Szerecsendió

Az Indonéziában őshonos fűszer a középkorban az aranynál is értékesebb volt, lelőhelyét sokáig titkolták a kereskedők. A szerecsendió olyan értékes volt a hollandok számára, hogy a 17.században a fűszertermesztés egyik szigetét elcserélték egy gyarmatukra, ami a mai New York területe. A mai napig Indonézis térségében termesztik. A szerecsendió (Myristica fragrans) egy örökzöld fa, melynek éves […]

Tovább

Babér

Az ókorban a győzelem és hírnév jelképe volt. Kis-Ázsiából került a Földközi-tenger vidékére majd a közepkorban egész Európában elterjedt, ahol spirituális jelentőséget tulajdonítottak neki, úgy hitték megvéd a bajtól és a gonosz szellemektől. A babér (Laurus nobilis) akár 8 méter magasra is megnövő, örökzöld cserje. Legnagyobb termesztője jelenleg Törökország, de egész Európában, Észak Afrikában, Közép […]

Tovább

Kardamom

A Fűszerek királynője. Így tartják Indiában, ahol már több, mint 2000 éve használják. Európába először feltehetőleg a vikingek hozták magukkal a 9.században, ami azóta is népszerű fűszer maradt Skandináviában. Napjainkban a legnagyobb termesztője Guatemala, India ma már csak a második. A kardamom (Elettaria cardamomum) a gyömbérfélék családjába tartozó évelő növény. Évente ötször-hatszor kézzel szüretelik a […]

Tovább
kardamom