Chili

A mindünk számára ismerős chilipaprika nagy hírnévnek örvend napjainkban, nem volt ez másképp már Kr. e. 5000-ben sem. Indiában, Afrikában és Mexikóban egyaránt alkalmazzák ezt a mondhatni csodaszert vagy csoda-fű-szert. Eleinte szertartások, rítusok alapanyagaként jelent meg, majd rájöttek, hogy étvágyjavítószerként épp úgy alkalmazható, mint az ételek ízesítésére. Több sem kellet a spanyol konkvisztádornak Hernan Cortéz-nek, hogy papírra vesse tapasztalatit. Így kezdődött minden. Kolumbusznak is megtetszett a csípős, de mégsem mérgező ízvilág, hát magával vitt belőle Spanyolországba, ahonnan aztán nem volt megállás. Portugáliából Indiába és így tovább, terjedt el  szerte a világon.

 Ma már tudjuk, hogy a paprika nem a borsfélék családjába tartozik, hanem a burgonyafélékhez, azonban ez nem volt mindig ilyen egyértelmű. Sokáig úgy tartották, hogy ízének hasonlósága miatt a más néven ’csilibors’ nem lehet más, mint a feketebors egyik rokona, még ha kinézetük merőben különbözik is.  

Fő ízanyaga a kapszaicin, ami a csípősségéért felelős. Magyarországon a népi gyógyászatban is fellelhető kapszaicin tartalmú paprika. Itthon reumás területek borogatására és az influenza tüneteinek enyhítésére használták, mint orvosságot.

Emellett rengeteg gyümölcsös észtert, virágos ízeket, füves aldehideket és citrusos limonéneket tartalmaz, amik a nyers chilipaprikában sokkal élvezhetőbbek, itt még nem nyomja el őket annyira a kapszaicin, a chili ugyanis szárítva sokkal erősebb lesz. Kombináljuk más csípős fűszerekkel. A mustár, a fekete bors és a szecuáni bors is komplexebbé teszi ízeit. A gyümölcsös , citrusos jegyeket pedig fahéjjal, kardamommal köménnyel, korianderrel, gyömbérrel és indiai citromfűvel fokozhatjuk. Amennyiben a chilit szárítjuk, vagy füstöljük újabb földes ízjegyeket kap, amiket kakaóval, római köménnyel, szezánmaggal, kurkumával párosítva tudunk ellensúlyozni.

Nem adok tippeket, hogy mégis milyen ételekbe passzol, mert mi szinte mindenbe teszünk, még egy egyszerű melegszendvicsbe is. Remélem meghoztam a kedveteket a chilihez. Ha nagyon kezdő vagy én a cayenne-t ajánlom, anno én is azzal kezdtem, ma már nem riadok vissza a habanerotól sem, szóval van remény 😀