Zsálya, a bölcs mindenttudó

Az Orvosi zsálya, más néven kerti zsálya színpompás lila és rózsaszínes virágokkal kápráztat el minket, azonban ne hagyjuk magunkat becsapni, számunkra a leghasznosabb és legtöbb hatóanyaggal rendelkező részei a levelei. Ezeket szárítás után tudjuk a legjobban felhasználni. A virágokat pedig hagyjuk meg a kertünk/balkonunk szorgos-dolgos lakóinak, a méheknek. Hiszen, ha méh barát kertet szeretnénk kialakítani a levendula mellett, a zsálya az egyik legcsalogatóbb növényünk lehet.

Az ókorban már használták a zsályaleveleket, különböző sebek, gyulladások kezelésére, illetve nőgyógyászati panaszok esetén is. A modern fitoterápia, azonban ennél már sokkal szélesebb körben alkalmazza, köszönhető ez annak, hogy a megismerhettük a hatóanyagaiban rejlő lehetőségeket.

A legnagyobb aduász, aminek a „halhatatlanság elixírje” nevet köszönheti, hogy az összes vitamin megtalálható benne és nagyon magas illóolajtartalommal büszkélkedhet. Emellett számtalan nyomelem (például vas, magnézium, cink, kálcium, foszfor), fitoösztrogének, terpének és az ajakos virágúakra jellemző csersavak is megbújnak a leveleiben.

Ha már ilyen alaposan végig jártuk, hogy mire képes az Orvosi zsálya a gyógyászatban, megfordulhat a fejünkben, hogy vajon mit tudhat a konyhában ez a szuper fűszernövény…

Alapvetően nagyon sokféle ételhez használhatjuk fel a szárított és morzsolt vagy épp friss leveleit. Húsok közül a kacsához, a bárányhoz és a szarvashúshoz használjuk leggyakrabban, de a májhoz is kiválóan passzol. A rizottó tradicionális alapanyaga, de virágait és friss leveleit apríthatjuk salátába is.

Áztathatjuk borba, hogy gazdagabb ízélményben legyen részünk, de bor mellé felszolgált sajtokat is meghinthetjük egy kis zsályával.

Nagyon jól illik a savanykásabb ízekhez és jól párosítható a mediterrán konyha minden fűszernövényeivel, illetve a keleti ízekhez is jól társítható.

Mivel a bölcsesség és örök élet növénye, nem hiányozhat a Bölcsek porából sem.