Oregánó

A Földközi-tenger térségében, dél-európai vidékeken őshonos oregánó talán az egyik első fűszernövény, ami az eszünkbe ötlik, ha a mediterrán, kifejezetten pedig az olasz konyhára gondolunk. Az biztos, hogy nem hiányozhat egy finom, vékony tésztás pizzáról, illetve számos egyéb paradicsomos ételből sem. De talán azt kevesebben tudják, hogy a fűszert adó növényt közönséges szurokfűnek is nevezzük, illetve a majoránnához való hasonlóságai miatt a vadmajoranna névvel is illetik. Az „oreganos” elnevezést az ókori görögöktől kapta, amit talán úgy lehetne a legjobban lefordítani, hogy a „hegyek öröme”, mivel természetesen leginkább hegyoldalakon fordult elő.

Azt tartották, hogy Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője is ezt termesztette az Olümposzon, és később az emberekre hagyta a boldogság szimbólumaként. Ennek a különleges növénynek még Arisztotelészt is sikerült lenyűgöznie gyógyító tulajdonságaival. Több mint 2500 éve használják antibakteriális, gombaölő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatásai miatt: külsőleg alkalmazandó olajok, bedörzsölők és szappanok remek összetevője. Mi több, erőteljes antioxidáns hatását élvezve lassabban öregedhetünk, tovább élhetünk. Segíti a légzőszervrendszeri működést, enyhítheti például a meghűlés és fejfájás tüneteit, ha a virágát teába tesszük. Étvágyfokozó és emésztést javító, idegrendszert nyugtató hatásai is tapasztalhatók. Érdekes felhasználási módjai közé tartozott még a festékanyagként való használata (régen a szőttesek rozsdabarna színét adta), valamint rovarokat is riasztottak vele. (Nyugalom! Nekünk embereknek isteni illatot áraszt.)

A középkorra az oregánó elterjedt szerte Európában, és akkor már főként ételízesítésre használták ezt a gazdag, földes aromájú fűszernövényt. Később a kolonizáció következtében a nemzetközi kínálatra is felkerült, így szerencsére ma már számos országban és kontinensen találkozhatunk vele. Termékeim közül az oregánó származásához hűen megtalálható az olasz, provence és görög fűszersókban, amelyek az európai mediterrán térség jellegzetes ízvilágait idézik. Ezeken kívül megtalálod még a pikáns mexikói fűszersómban is.