Levendula

A levendula annyira közismert gyógy- és fűsszernövény, hogy szinte be sem kellene mutatni. Azonban számos olyan érdekességet rejt, amiről még biztosan sokan nem hallottatok. Tudtátok például, hogy az aromaterápia kialakulása a levendula illóolaj felfedezésével kezdődött? Rene-Maurice Gatterfossé, francia vegyész egy félresikerült laboratóriumi kísérlet következtében jött rá, hogy a levendula illóolajanak milyen erős sebgyógyító és fertőtlenítő hatása van. Ennek okán az I. világháborúba is magukkal vitték, akkor már hiteles laboratóriumi eredményekkel alátámasztva. Gatterfossé és számos neves orvos levendulaolajjal kezelte a megsebesült katonákat.

A későbbiekben számos kutatást indítottak a levendulában található hatóanyagok kivizsgálására. Jó alapként szolgált a történelem, hiszen az ókori Egyiptomban a mumifikálás során is felhasználták illatosításra. Az ókori görögök, elsősorban fejfájás és emésztési problémák kezelésére alkalmazták. A középkori Európában a pestisjárványok idején olaját a járvány távoltartására alkalmazták, virágának csokraival pedig az utcákat tették illatosabbá. Szó, ami szó a világ minden táján megfordult és jó szolgálatot tett.

Higgyétek el nekem, ahogyan az évezredek során, mindenhol megállta a helyét, napjainkban a konyhában is ilyen jól szuperál. A fűszerkeverékeim közül az egyik kedvencetekben a Provence fűszersóban is megtalálható. Ezt a keveréket elsősorban, Mediterrán ragukhoz, zöldségekhez szoktam használni, de önmagában, – esetleg kevés friss rozmaringgal párosítva – mézes kacsamellhez is remek fűszerkeverék. De ennél sokkal változatosabb módon is fel tudjatok használni. Például egy mártogatós tál közepén jól mutat egy joghurtos szószban vagy egy tavaszi saláta olíva olajos öntetében.

A provance-i keverék mellett legnépszerűbben az édességek világában elterjedt a levendula felhasználása. Levendula fagyi, brownie, cukorka, csokoládé, de a levendulás kávét vagy kakaót sem érdemes kihagyni. Napjainkban az egyik legelterjedtebb felhasználási módja a levendulaszörp készítés. Így egész évben élvezhetitek a nyár ízét.