Fokhagyma

Ha fokhagyma termesztésbe fognál, vagy egy jó hírem! Hazánk klímája és fényviszonya teljesen ideális erre és semmi ördöngősség nincs benne! Igénytelen növény, ráadásul nagyon ellenálló a különféle kártevők, vagy betegségek ellen.

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó hagymás, évelő növény, akár 60 cm magasra is megnő. A töve maximum 24 hagymagerezdből áll, amiket hártyás levelek borítanak. A szár csúcsa virágzás előtt körbecsavarodik, magassága 30-50 cm, kevés virággal, amik gyakran csökevényesek, vagy ki sem nyílnak.

A tenyészidő kezdetén jól tűri a hideget, viszonylag alacsony hőmérsékleten is fejlődik, de később magasabb lesz a meleg igénye. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ősszel (október) és kora tavassszal (márciustól) is ültethető. Szereti a fényt, de félárnyékban is jól fejlődik és magról, valamint dughagymáról is szaporítható. A gerezdeket 5 cm mélyen nyomjuk a talajba egymástól 10 cm távolságra és 25 cm sortávra. Magaságyásban természetesen a sortávolság is lehet 10 cm. Közepesen vízigényes, azaz bírja a szárazságot, de nagyon meghálálja az öntözést.

A hagymák az ültetést követő 5-9. hónapban már szüretelhetőek, amint a szára elszáradt. A felszedett hagymákat 2-3 hétig kint kell még hagyni esőmentes, száraz helyen szikkadni, hogy jól tárolhatóak legyenek. Gyakran fonják össze a leveleket, így felakasztva könnyebben szellőzik.

Forgalomba hozható minőségét a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv írja elő, ami szerint a fokhagymapor allicintartalma legalább 0,45% kell, hogy legyen, a friss hagymákat pedig 2,5 cm-re visszavágott szárral és legalább 35 mm-es átmérővel forgalmazhatják. Nade hogyan tudjuk megkülönböztetni, a kínait és a magyar fokhagymát? A Kínából érkező fokhagymának a gyökerét, még importálás előtt le kell vágni, hogy semmiféle rovar ne tudjon közé bújva az országba érkezni, míg a magyar fokhagymákat árulhatják gyökérrel együtt is. Persze, ha tőlünk rendelsz Konfitált fokhagymát, ezen nem is kell rágódnod, hiszen csak friss magyar alapanyagból dolgozunk!