Bazsalikom, a kezdő magvetők álma

Véleményem szerint a bazsalikom az egyik legkönnyebben termeszthető fűszernövény. Kertben, teraszon, ablakpárkányon, bárhol termeszthető. Ha betartasz pár szabályt, könnyen csodás kis bokrokat nevelhetsz, viszonylag rövid idő alatt.

Ha engem kérdezel, én a magvetés híve vagyok, így egészen a kezdetektől nyomon követheted a növekedést.

A bazsalikomnak 18-20 ºC kell ahhoz, hogy csírázni kezdjen. Ha nyár elejére friss bazsalikomot szeretnél szüretelni, akkor sajnos nem elég megvárni, amíg ezt a hőmérsékletet méred a kertben. Keress egy fényes, meleg ablakpárkányt és virágládába, szaporítótálcába, tejfölöspohárba vagy tojáshéjba vesd el a magokat a barkácsáruházakban kapható kifejezetten fűszernövény palántaföldbe.

Ha megtöltötted a virágládádat földdel, locsolt meg, majd ezután szórd a magokat a tetejére. Így könnyebben megtapadnak. Ezután szórj még a tetejére pár milliméter vastag földréteget, és még egy kicsit locsold meg. Helyezd a lakás legvilágosabb ablakpárkányára. A földet tartsd mindig nedvesen, de ne legyen túl vizes, mert az táptalaj a gombabetegségeknek, ami később palántadőlést okoz. 

Ha minden optimális, pár nap múlva kibújnak a csírák. Ha túl sűrűn vannak vetve, akkor csípd ki a felesleget (remek lesz reggeli tojásrántotta tetejére), vagy ültesd szét őket. Ennek a legoptimálisabb időpontja amikor megjelennek az első igazi bazsalikomlevelek (nem a sziklevelek). A palántaföldek 4-6 hétig adnak elég tápanyagot a kis palántáknak, ezt követően el kell kezdeni tápoldatozni. Kapható már kifejezetten fűszernövényekre kitalált tápoldat, ezt nyugodtan használhatod a leírás szerinti adagolásban.

Ha a kertbe szeretnéd kiültetni, május elején el kell kezdeni akklimatizálni. Ha 10 fok feletti a hőmérséklet mindennap sétáltasd meg a bazsalikom palántáid. Reggel tedd ki a házból egy napos pontra, este pedig vidd be a védett házba. Mivel ettől kezdve kitettebb a növényed a napnak és az időjárásnak, előfordulhat, hogy mindennap meg kell majd locsolnod. Május közepétől már kiültetheted a kertbe, vagy hagyhatod a balkonon éjszakára is.

Ha türelmetlenebb vagy ennél, vagy túl körülményesnek találod a magvetést, vehetsz palántát is. A hipermarketekben vásárolt bazsalikompalánták nagyon szépek, de általában már nincsenek jó állapotban. Túl sok tő van egy cserépben. Vegyél minimum 2 számmal nagyobb cserepet, virágföldet és ültesd át. Több tövet is készíthetsz belőle.

A bazsalikomot vízben is meg is tudod gyökereztetni. Vágd le a hosszabb szárakat, szedd le az alsó leveleit és egy csomóban tedd friss vízbe. Tedd egy napos ablakba és cseréld a vizét minden nap.

Május végére már csak annyi a dolgod, hogy nedvesen tartsd a földjét, tápoldatozd és learasd a babérokat! Jah nem azt, hanem a bazsalikomod.