Koriander

A koriander egy igen megosztó ízvilággal rendelkező fűszernövény. Azonban akik szeretik azok meg vannak őrülve érte. Elárulom nektek… Ti is megtermeszthetitek magatoknak, akár a saját kertetekben vagy balkonotokon is. Mielőtt belevetjük magunkat a vetésbe, néhány gondolat a híres neves korianderről.

Kutatások és feltárt egyiptomi sírhelyek igazolják, hogy a koriander a Közel-Kelet fűszernövénye. Így nem véletlen, hogy számos keleti fűszerkeverékben megtalálható. Természetesen mire a fűszerkereskedelem igazán beindult már Mexikóban is alap fűszerként szerepelt a receptekben, ma pedig le sem tagadhatnánk, hogy a guacamoléhoz kötjük az ízét. Bár Mexikóban például a török konyhával ellentétben leginkább a leveleit használják fel. De akármilyen meglepő is a thai konyha sem maradhat ki a buliból, ők a levele mellett a gyökerét is felhasználják, hogy elérjék a kívánt ízvilágot.

Két fő termesztett változata is van ennek az egynyári növénynek. Találkozhatunk az indiai vagy más néven marokkói (Coriandrum sativum var. vulgare) és az európai (Coriandrum sativum var. microcarpum) változatával is.  Az utóbbit ritkábban termesztik.

Hazánkban június elejétől virágzik és halványrózsaszín vagy fehér virágai alatt ott lapulnak a termései, a koriandermagok.

A koriandert egyből vethetitek szabadföldbe, ennek optimális ideje a március közepe lenne, azonban most olyan hideg márciusunk volt, hogy mi is csak két hete vetettük el, de még most sem vagytok elkésve. A magokat 4-5 cm mélyre nyomkodjátok bele a földbe 25 cm-es sortávolsággal, amit előtte alaposan fellazítottatok és komposzttal előkészítettetek. Csírázás már 5-10 fokon megindul, de ideje lassú, mondhatnám türelemjáték. A földet ahová vetettétek, mindig tátsátok nedvesen és hamarosan előbújnak majd a kis zöld száracskák, majd a sziklevelek és később a már jólismert formájú korianderlevelek következnek. Amint ezek is megjelemtek, állítsuk be a tőszámot, minimum 10 cm távolság legyen a növények között (balkonládában), de az ideális a 25 cm kerti viszonyok között.

Meglepő lehet, de amint a növényünk eléri a megfelelő kort a levelei formája átváltozik. A kezdeti időszakos kerekded leveleket felváltják a sallangos levélformák. Ízük ekkor markánsabbá válik, ezért ha a lágyabb koriander ízt szereted, érdemes sűrűn vágni a növényeid.