Chili

Úgy vélik, a chilipaprika Dél-amerikából indulva járta be a világot. Elsőként Hernan Cortez (spanyol konkvisztádor) feljegyzéseiben olvashatunk a csípős szertartás alapanyagról és az asztékok chilis csokoládéitaláról. Nem csoda, hogy később a portugálok magukkal vitték Goára, Indiába és így tovább. A világ minden táján szép lassan elterjed a csípős ízű, elsőként a borsfélék családjába sorolt ínyencség.

Latin neve Capsicum annuum, amiből könnyen következtethetünk a legfőbb hatóanyagára, amely egyben az ízanyagát is adja: a kapszaincinre. Ez a hatóanyag a húsos úgynevezett fejfújt bogyó termésében kiemelkedő mennyiségben megtalálható, természetesen fajtáktól is függ, hogy mekkora mennyiségben.

Termesztése hasonló a sima fűszer paprikáéhoz, de most kimondottan a chili igényei kerülnek terítékre.

Kezdjük, hát a legelején… palánta vagy palántázás? Ha engem kérdeztek az utóbbira voksolnék, azaz mi szívesebben használjuk az előző években eltett magokat. Otthoni termesztési körülmények között a legalkalmasabb időszak erre a február!

Legjobb, ha keresel egy világos, fűtőtest mellett lévő ablakpárkányt a lakásban, ugyanis a chilik rendkívül fény és meleigényesek, 25 °C-on kezdenek el csírázni. Vesd el a magokat nedves komposztba, majd a tetejükre szórj egy kevés földet, csak hogy a magok épp ne látszódjanak ki, majd permetezővel nedvesítsd meg a földet.  Ezentúl mindig ügyelj rá, hogy nedves legyen a közeg, de nem szabad túl vizesen sem tartani, mert az megfelelő táptalaj a gombáknak is. Kézi permetezővel a legegyszerűbb ezt a közeget biztosítani számukra. Az első palánták felbukkanása 7-14 nap múlva fog megtörténni. Időnként forgasd őket, hogy elkerüld a palánták egy irányú dőlését.

Amikor a palántáknak már van rendes levele és elérik az 5-8 cm magasságot, akkor jöhet a tűzdelés. Ehhez szűkséged lesz kiskanálra és üres joghurtos dobozokra, amiknek kilyukasztod az alját. A doboz aljára kanalazz komposztot vagy palántaföldet, majd a kiskanál segítségével (ügyelve a gyökerekre) szépen helyezd át a palántádat új otthonába. 2-4 cm mélyre ültesd, hogy a gyökereknek legyen lehetősége könnyedén felvenni a tápanyagokat. Ismét permetezd be a növények földjét. Az ideális hőmérséklet ebben a szakaszban 17-20 °C.

Ahogy a palántáink növekszenek ültessük őket fokozatosan egyre nagyobb cserépbe. Mindig szórjunk friss komposztot az új cserép aljába. Figyeljünk rá, hogy soha se válasszunk irreálisan nagy edényt, hogy a növény ne csak a gyökereire, hanem a föld feletti részére is tudjon koncentrálni.

Amikor a fagyveszély teljesen megszűnik (ez mostanában május elejére tehető), a cserepes növényeket kivihetjük az erkélyre. Figyeljünk rá, hogy ne érje őket napégés, helyezzük őket félárnyékos helyre. Figyelj az öntözésre, ne hagyd kiszáradni a földjét! Amennyiben a chilik a kertben kapnak majd helyet, ne ültesd rögtön a végleges helyére, hanem 1-2 hétig a cserépben szoktasd a kinti környezethez és május 15 után ültesd a végleges helyére.

Amikor a színe elkezd „beérni” elkezdheted a szüretet. Minél korábban szeded annál kevésbé lesz intenzív az íze. Ha a paprikát szárításra szánod, hagyd teljesen beérni.