Tárkony, a rettenthetetlen francia

tárkony-csokor

Valószínűleg a honfoglaló magyarok hozták magukkal a Kárpát medencébe az Ázsiában őshonos tárkonyt, ami az erdélyi konyha egyik legmeghatározóbb fűszere. Itt mind a mai napig használják húsok alapfűszereként, levesekbe, mártásokba, savanyúságok alapanyagaként.

Két fő fajtája a francia és az orosz tárkony. A francia tárkony magasabb illóolajtartalmú, jóval aromásabb, értékesebb, mint orosz társa. Emiatt ez az elterjedtebb, én is ennek a termesztéséről fogok írni.

Évelő, lágyszárú, terjedő tövű, és akár 1 méter magasra is megnő. Messziről sokan rozmaringnak nézik, de közelről jobban szembetűnik az eltérés. A levelei fénylők, lándzsa alakúak, szára kihajtáskor barnásvöröses színű, ami a tövétől lefelé fokozatosan fásodik. A mediterrán fűszereknél egy hajszálnyival igényesebb, de nem kell megijedni, a francia tárkony a kertben szinte elpusztíthatatlan, köszönhetően fehéres tarackos gyökereinek, amelyek gyöktörzséről erednek. Nem volt még olyan, hogy kiástam egy nagy tő tárkonyt és következő évben ne hajtott volna ki egy kis tarackról, ami a földben maradt.

A tárkony fény- és melegigényes. Elviseli az árnyékot is, de romlani fog a fűszered minősége, nem lesz akkora illóolajtartalma. Ennek ellenére bírja a telet is. -15 ºC és a kései fagyok sem igen tesznek kárt a növényben. Vízigényesnek mondható, de a pangó vizet rosszul tűri – kötött talajon nem érzi jól magát. Ha a kertedben mégis ez a helyzet, csak lazitsd meg a talajod egy kis homokkal azon a területen, ahova ültetni szeretnéd a tárkonyt, ásás közben pedig forgass egy kis szervestrágyát a talajba. A tárkony meghálálja az öntözést, de öntözés nélkül is termeszthető a kertben.

Többféle módon is szaporíthatod. Ha kertészetben vásárolsz cserepes palántát, akkor április végétől ültetheted. Ha már van tárkonyod, akkor a legegyszerűbb telepítési mód a tőosztás. Többéves tárkonyt akár 15-20 felé is osztható. Nyugalmi időszakban, kora tavasszal (március elején) vagy ősszel (október elejétől) ki kell ásni egy tövet és 3-4 szárrészenként szétosztani a növényt. A gyökér felett 10 centi magasságban meg kell metszeni és mehetnek is az új helyükre. Egy kifejlett tárkony ellátja az egész családot. Ha több töved is van, akkor javaslom a 40 cm-es tőtávot és a 70 cm-es sortávot.
Első évben még gyomlálni kell majd közöttük, de a második évtől összenőnek a sorok és csak a sorban kell majd védekezned. 10évig is eléldegél, de 4 éves kora után érdemes tőosztással továbbszaporítani és új helyre ültetni, ugyanis ahogy öregszik csökken az illóolajtartalma.

Balkonládában is termeszthető. Ehhez az átlagnál nagyobb virágládába ültessük, általános virágföldbe. A láda alja legyen vízáteresztő. A teraszon válasszunk napos sarkot és locsoljuk sűrűn, mert ládában hamarabb kiszárad a növényünk mint a kertben.

Virágzáskor a legmagasabb az illóolajtartalma, ekkor a legaromásabb, ami július elejére esik. Ekkor 10 cm-es magasságig vágjuk vissza a növényt. Ha időben betakarítjuk, szeptember közepén ismét szüretelhetjük. Fontos, hogy a tél beköszönte előtt mindenképpen metsszük vissza erre a magasságra.

A levágott növényt szárrésszel együtt kössük csokorba, és sötét, száraz, szellős helyen szárítsuk ki. Ezután morzsoljuk le a leveleket a szárról és tegyük jól záródó üvegbe vagy dobozba. Évekig megtartja ánizsos, kissé csípős aromáját.