Kardamom

kardamom

A Fűszerek királynője. Így tartják Indiában, ahol már több, mint 2000 éve használják. Európába először feltehetőleg a vikingek hozták magukkal a 9.században, ami azóta is népszerű fűszer maradt Skandináviában. Napjainkban a legnagyobb termesztője Guatemala, India ma már csak a második.

A kardamom (Elettaria cardamomum) a gyömbérfélék családjába tartozó évelő növény. Évente ötször-hatszor kézzel szüretelik a még éretlen terméseit, amelyben 15-20 mag található. Mosás után napon szárítják.

Fő ízanyaga a cineol. Ízét a babér, a szerecsendió, a gyömbér és a koriander emelik ki legjobban. Sült almára, mézeskalácsba, forralt borba is ajánlom, de az édességek mellett a sós ételekhez is jó választás. Rizshez és sültekhez is passzol, valamint a Garam masala elengedhetetlen hozzávalója.

Nálam is megtalálod az Indiai Garam masala, a Török baharat, valamint a Mézeskalács fűszerkeverék alkotójaként.