Babér

Az ókorban a győzelem és hírnév jelképe volt. Kis-Ázsiából került a Földközi-tenger vidékére majd a közepkorban egész Európában elterjedt, ahol spirituális jelentőséget tulajdonítottak neki, úgy hitték megvéd a bajtól és a gonosz szellemektől.

A babér (Laurus nobilis) akár 8 méter magasra is megnövő, örökzöld cserje. Legnagyobb termesztője jelenleg Törökország, de egész Európában, Észak Afrikában, Közép Amerikában megterem.

Fő hatóanyaga a cineol és az eugenol, amik mélyen a levélfelszín alatt találhatóak, ezért főzéséhez idő kell. Zsírban, olajban jobban oldódik mint vízben, legjobb ha a főzés elején kicsit megpirítod olívaolajon. Kardamommal, szerecsendióval remek hármast alkotnak, de a szegfűszeg és a fahéj is szuperjó kiegészítője lehet. Zöldséges ételek, sült húsok, főzelékek, tenger gyümölcsei alapfűszere.

A babért megtaláljátok a Provence fűszersómban és az Indiai Garam masala keverékemben.