FŰSZER KISOKOS

Fokhagyma

A nagy „randi rontó” csodanövényünk történelme hosszú időre nyúlik vissza. A feltehetően Közép-Ázsiából származó növény, már több mint öt évezrede van jelen számos kultúrában, így az egyik legősibb fűszer- és gyógynövényünk. Egyiptomból ránk maradt orvosi feljegyzésen huszonkét különböző fokhagymás receptet találtak különböző panaszokra. Szinte istenként tisztelték, fizetőeszköznek számított. Olyannyira, hogy a piramisokat építő rabszolgák fokhagymát […]

Tovább

Oregánó

A Földközi-tenger térségében, dél-európai vidékeken őshonos oregánó talán az egyik első fűszernövény, ami az eszünkbe ötlik, ha a mediterrán, kifejezetten pedig az olasz konyhára gondolunk. Az biztos, hogy nem hiányozhat egy finom, vékony tésztás pizzáról, illetve számos egyéb paradicsomos ételből sem. De talán azt kevesebben tudják, hogy a fűszert adó növényt közönséges szurokfűnek is nevezzük, […]

Tovább

Levendula

A levendula annyira közismert gyógy- és fűsszernövény, hogy szinte be sem kellene mutatni. Azonban számos olyan érdekességet rejt, amiről még biztosan sokan nem hallottatok. Tudtátok például, hogy az aromaterápia kialakulása a levendula illóolaj felfedezésével kezdődött? Rene-Maurice Gatterfossé, francia vegyész egy félresikerült laboratóriumi kísérlet következtében jött rá, hogy a levendula illóolajanak milyen erős sebgyógyító és fertőtlenítő […]

Tovább

Zsálya, a bölcs mindenttudó

Az Orvosi zsálya, más néven kerti zsálya színpompás lila és rózsaszínes virágokkal kápráztat el minket, azonban ne hagyjuk magunkat becsapni, számunkra a leghasznosabb és legtöbb hatóanyaggal rendelkező részei a levelei. Ezeket szárítás után tudjuk a legjobban felhasználni. A virágokat pedig hagyjuk meg a kertünk/balkonunk szorgos-dolgos lakóinak, a méheknek. Hiszen, ha méh barát kertet szeretnénk kialakítani […]

Tovább

Koriander

A koriander talán a legmegosztóbb fűszernövény, amivel valaha találkoztam. Vagyunk úgy páran, hogy néha összetévesztjük fiatalabb leveleit a petrezselyemével, egészen addig, amíg meg nem szagoljuk. Illata ugyanis a gyógy- és fűszernövényes könyvek jellemzésében is csak: „poloskára emlékeztető illatú”, ami sokak szerint enyhe kifejezés…Persze, aki kedveli, minden ételhez el tudná képzelni. Igen, ez a koriander (Coriandrum […]

Tovább

Chili

A mindünk számára ismerős chilipaprika nagy hírnévnek örvend napjainkban, nem volt ez másképp már Kr. e. 5000-ben sem. Indiában, Afrikában és Mexikóban egyaránt alkalmazzák ezt a mondhatni csodaszert vagy csoda-fű-szert. Eleinte szertartások, rítusok alapanyagaként jelent meg, majd rájöttek, hogy étvágyjavítószerként épp úgy alkalmazható, mint az ételek ízesítésére. Több sem kellet a spanyol konkvisztádornak Hernan Cortéz-nek, […]

Tovább

Gyömbér

A gyömbér a világ egyik legősibb fűszere, melyről az első kínai írásos emlékek több mint 4000 évesek. Feltehetőleg Indiából származik, de korán elterjedt egész Ázsiában. Neve a szanszkrit singabera szóból ered, ami szó szerint azt jelenti, hogy szarv alakú. Annyira kedvelt volt, hogy az ősi gyógyászati receptek 50 százalékában szerepelt az alapanyagok között. Az istenek […]

Tovább

Szerecsendió

Az Indonéziában őshonos fűszer a középkorban az aranynál is értékesebb volt, lelőhelyét sokáig titkolták a kereskedők. A szerecsendió olyan értékes volt a hollandok számára, hogy a 17. században a fűszertermesztés egyik szigetét elcserélték egy gyarmatukra, ami a mai New York területe. A mai napig Indonézia térségében termesztik. A szerecsendió (Myristica fragrans) egy örökzöld fa, amelynek […]

Tovább

Babér

Az ókorban a győzelem és hírnév jelképe volt. Kis-Ázsiából került a Földközi-tenger vidékére majd a közepkorban egész Európában elterjedt, ahol spirituális jelentőséget tulajdonítottak neki, úgy hitték megvéd a bajtól és a gonosz szellemektől. A babér (Laurus nobilis) akár 8 méter magasra is megnövő, örökzöld cserje. Legnagyobb termesztője jelenleg Törökország, de egész Európában, Észak Afrikában, Közép […]

Tovább

Kardamom

A Fűszerek királynője. Így tartják Indiában, ahol már több, mint 2000 éve használják. Európába először feltehetőleg a vikingek hozták magukkal a 9.században, ami azóta is népszerű fűszer maradt Skandináviában. Napjainkban a legnagyobb termesztője Guatemala, India ma már csak a második. A kardamom (Elettaria cardamomum) a gyömbérfélék családjába tartozó évelő növény. Évente ötször-hatszor kézzel szüretelik a […]

Tovább
kardamom